DIY. Πως θα φωτογραφίσω για το ηλεκτρονικό μου κατάστημα;

Το ηλεκτρονικό εμπόριο καλπάζει. Πιθανότατα να έχετε μπει στη διαδικασία να φτιάξετε και εσείς ή να έχετε έτοιμο το δικό σας e-shop. Έχετε φτάσει λοιπόν στο κρίσιμο ερώτημα. Πως θα παρουσιάσω τα προϊόντα μου, πως μπορώ να κάνω φωτογράφιση για το ηλεκτρονικό μου κατάστημα.

To e-shop είναι το νέο σας κατάστημα. Θα διαλέγατε ένα άσχημο προϊόν να το παρουσιάσετε στη βιτρίνα σας; Προφανώς όχι! Ο κανόνας λέει πως ένα ελκυστικό προϊόν θα πουλήσει. Ένα προϊόν λοιπόν θα πρέπει να δείχνει ποθητό για να καταλήξει στο καλάθι. Υπάρχουν σίγουρα e-shop που έχουν επενδύσει σοβαρά σε αυτό το κομμάτι και άλλα που πραγματικά αμφιβάλω αν έχουν πραγματοποιήσει κάποια πώληση.

Σαφώς όλα έχουν το κόστος τους και πιθανότατα προκειμένου να αποφύγετε αυτό το κόστος να έχετε αναρωτηθεί εν τέλει πως κάνω φωτογράφιση για ηλεκτρονικό κατάστημα; Είναι εύκολη η διαδικασία; Τι εξοπλισμό χρειάζομαι, τι πρέπει να προσέξω και τι να αποφύγω; Σίγουρα μέσα από ένα άρθρο δεν θα γίνετε master, απαντώντας όμως στις παραπάνω ερωτήσεις, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια κατεύθυνση… Ιδού:

πως ξεκινάω την φωτογράφιση;

Ο απαραίτητος εξοπλισμός

Από που θα ξεκινήσετε

Μην μπερδεύετε την φωτογράφιση προϊόντων που προορίζονται γιαηλεκτρονικά καταστήματα με τις φωτογραφίες που μπορεί να ανεβάζετε στο instagram. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από άκρη σε άκρη. Για να μπορέσετε λοιπόν να πραγματοποιήσετε μια φωτογράφιση των δικών σας προϊόντων απαιτείται εξοπλισμός. Ο εξοπλισμός αυτό έχει επίπεδα και ανάλογα με τα επίπεδα εξοπλισμού (και εμπειρίας και γνώσεων)έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Θα χρειαστεί λοιπόν να επενδύσετε στον παρακάτω εξοπλισμό για να κάνετε μια καλή αρχή:

πως κάνω φωτογράφιση για e-shop

Φωτισμός

Το Α και το Ω στη φωτογραφία από όπου πήρε και το όνομά της είναι το φως. Ξεχάστε λοιπόν τα διάφορα λαμπάκια και το πρώτο που θα χρειαστεί να επενδύσετε είναι ο Φωτισμός. προκειμένου οι φωτογραφίες σας να έχουν συγκεκριμένη εμφάνιση και όχι τυχαία. Εδώ λοιπόν έχουμε τρεις κατηγορίες φωτισμού με μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές αλλά και στην απόδοση και στο τελικό αποτέλεσμα.

  • Light Box (~150€)
  • Συνεχόμενο φωτισμό (~900€ +) ανά σετ
  • Φωτισμό studio flash (1500€ ~ €€€) ανά σετ

Το Light Box είναι ένα υφασμάτινο συνήθως κουτί που στις περισσότερες περιπτώσεις έχει ενσωματωμένο φωτισμό, βάζεις το προϊόν μέσα και το φωτογραφίζεις. Είναι ότι πιο ερασιτεχνικό μπορεί να κάνει κάποιος μιας και τα αποτελέσματα της φωτογράφισης είναι μάλλον κάτω του μετρίου.

Το σετ Συνεχόμενου φωτισμού αποτελείται από φωτιστικά σώματα LED ή φθορίου και τα τρίποδα τους. Δίνει ένα μέσο αποτέλεσμα, ικανοποιητικό για τους περισσότερους και είναι ιδανική λύση για άτομα με μικρή – μέτρια εμπειρία.

Το σετ των Studio Flash θα δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μόνο όμως γι’ αυτούς που έχουν αντίληψη του φωτισμού και αρκετή εμπειρία. Πρόσθετα τα studio flash για να χρησιμοποιηθούν σωστά θα πρέπει να συνοδεύονται με τις μετρήσεις ενός αξιόπιστου φωτομέτρου.

Ένα μέρος ολόκληρου του setup του φωτισμού είναι το background που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε και μάλλον εδώ θα πρέπει να καταλήξετε σε κάτι συγκεκριμένο που θα πρέπει να εμφανίζετε σε όλα τα προϊόντα του e-shop σας. (πχ. λευκό ματ)

δυσκολια χρησησκοστοσαποτελεσμαmodifiers
Light Boxεύκολοφτωχόόχι
Συνεχόμενος φωτισμόςμέτρια€€μέτριοναι
Studio Flashυψηλή€€€επαγγελματικόναι

Μπορώ να κάνω φωτογράφιση με επιτραπέζιο φωτιστικό;

Δεν το απαγορεύει κανείς! Μπορείτε να φωτογραφίσετε με οποιοδήποτε φως. Μπορείτε να φωτογραφίσετε με λάμπες πυρακτώσεως, με led ή με φυσικό φωτισμό από το παράθυρο. Το θέμα είναι πως δεν θα πετύχετε ομοιόμορφα αποτελέσματα, θα έχετε προβλήματα στην ισορροπία λευκού και φυσικά πρόβλημα με την απόδοση των χρωμάτων. Ο ανεξέλεγκτος ή ακατάλληλος φωτισμός εμφανίζει διάφορα προβλήματα όπως κοντράστ, σκιάσεις και γυαλάδες, ανεπιθύμητες αντανακλάσεις κλπ που δεν αρμόζουν στην παρουσίαση των προϊόντων σας.

πως κάνω φωτογράφιση για e-shop

τι θα πρέπει να προσέξετε στα φώτα

Στα LightBox αλλά και στα σετ συνεχόμενου φωτισμού υπάρχει μια ένδειξη CRI. αυτή η ένδειξη προσδιορίζει την χρωματική ακρίβεια που έχει το φως. Για να είναι σωστή η φωτογράφιση που θα κάνετε για το e-shop σας θα πρέπει τα φώτα να έχουν ένδειξη CRI>95. Διαφορετικά άλλο χρώμα θα έχουν τα προϊόντα σας και διαφορετικά θα εμφανίζονται στις φωτογραφίες.

Εάν λοιπόν οι φωτογραφίες που έχετε παραλάβει σας φαίνονται άτονες και με διαφορετικό χρωματισμό πιθανότατα ο εξοπλισμός φωτισμού του φωτογράφου σας είναι ερασιτεχνικός ή και ακατάλληλος.

πως κάνω φωτογράφιση για e-shop

πως θα διαμορφώσετε τον φωτισμό

Δυστυχώς αγοράζοντας τα φώτα δεν τελειώσατε εκεί. Θα πρέπει κάπως να διαμορφώσετε τον φωτισμό από τα φώτα σας ανάλογα με το τι θέλετε να φωτογραφίσετε και πως. Υπάρχουν διάφορα light modifiers που δίνουν διάφορα αποτελέσματα όπως ομπρέλες, soft box, snoot, honeycomb κλτ που μαλακώνουν, κατευθύνουν τον φωτισμό ανάλογα με τις απαιτήσεις .

Δείτε στη σελίδα μας δείγματα φωτογράφισης προϊόντων και διαφημιστικής φωτογραφίας σε studio

Φωτογραφική μηχανή και τρίποδο

Αφού εξασφαλίσετε πως θα έχετε τον σωστό φωτισμό στις φωτογραφίες σας, με κάποιον τρόπο θα πρέπει να κάνετε τις λήψεις… Αν και πολλοί (ίσως λόγω άγνοιας) πιστεύουν πως η φωτογραφική μηχανή είναι το πρώτο που θα πρέπει να αγοράσουν, προσωπικά το κατατάσσω δεύτερο μετά τον φωτισμό ή τουλάχιστον ταυτόχρονα.

Φωτογραφικές μηχανές κυκλοφορούν άπειρες στο εμπόριο. Σίγουρα οι αυτόματες με ενσωματωμένους φακούς είναι μια επιλογή που πολύ σύντομα θα τη μετανιώσετε. Για να έχετε σωστό αποτέλεσμα, θα χρειαστείτε κάτι περισσότερο από ένα entry level μοντέλο. Υπάρχουν αρκετές επιλογές για να ξεκινήσετε με κόστος του σώματος της μηχανής 800€~1500€

Το τρίποδο είναι επίσης ένα απαραίτητο αξεσουάρ ώστε να πετύχετε καθαρές εικόνες και με συγκεκριμένες γωνίες λήψης. Εδώ θα πρέπει πάλι να αποφύγετε τις φθηνότερες επιλογές μιας και τα ελαφρά τρίποδο τείνουν να χάνουν τη σταθερότητά τους. Μια επιλογή 150€~250€ πιθανότατα να σας καλύψει.

Μπορώ να κάνω την φωτογράφιση με κινητό;

Αν και τα τηλέφωνα τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει αρκετά στις φωτογραφικές επιδόσεις, δεν έχουν γίνει ακόμα φωτογραφικές μηχανές. Είναι πρακτικά και εύκολα στη καθημερινή χρήση, αλλά οι κατασκευαστικοί του περιορισμοί τα καθιστούν μάλλον ακατάλληλα. Η αλήθεια βέβαια είναι πως δεν έχουμε επιχειρήσει ποτέ να παραδώσουμε φωτογράφιση προϊόντων τραβηγμένη με κινητό…

fallen in love?

hasselblad

Όχι, δεν είναι μια συνηθισμένη μηχανή. Είναι μια φωτογραφική μηχανή επιδόσεων και κρυφός πόθος. Εάν όμως θέλετε να μάθετε γιατί κοστίζει όσο δύο-τρία αυτοκίνητα δείτε περισσότερα εδώ H6D

πως κάνω φωτογράφιση για e-shop

τι φακό χρησιμοποιώ;

Οι φακοί των κιτ μηχανών συνήθως είναι ότι κατώτερο (ή αναγκαίο κακό) κυκλοφορεί. Υπάρχουν prime φακοί σχετικά οικονομικοί που θα μπορούσαν να κάνουν πολύ καλύτερα τη δουλειά και με καλύτερα αποτελέσματα.
Προτιμήστε λοιπόν αντί για τον φακό του κιτ να έχετε ένα σετ 2-3 φακών prime έστω και με manual εστίαση και με δυνατότητα macro ακόμα καλύτερα.
Προτιμήστε φακούς που έχουν χρωματικές διορθώσεις και επιστρώσεις κατάλληλες για να αποφύγετε φαινόμενα όπως moire και chromatic aberration που θα κάνουν ακατάλληλες τις φωτογραφίες σας.

moire effect σε φωτογραφία υφάσματος
πως κάνω φωτογράφιση για e-shop

τι ρυθμίσεις χρησιμοποιώ;

Οι ρυθμίσεις της μηχανής δεν είναι στάνταρ σε κάθε περίπτωση. Διαφέρουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Το σίγουρο όμως είναι πως θα πρέπει να εξοικειωθείτε με manual ρυθμίσεις και να αποφύγετε τα αυτόματα προγράμματα.

O παραπάνω εξοπλισμός αφορά την διαδικασία των λήψεων. Στη συνέχεια τα επόμενα στάδια εξοπλισμού αφορούν την διαδικασία παραγωγής έτσι ώστε οι φωτογραφίες σας που θα ανεβάσετε στο κατάστημα σας να είναι αποδεκτές τουλάχιστον.

Ηλεκτρονικός Υπολογιστής

Φυσικά ένας υπολογιστής θα σας είναι απαραίτητος ειδικά στην περίπτωση που διατηρείτε e-shop. Είναι όμως αυτός κατάλληλος για τις φωτογραφίες σας;

Επιδόσεις Υπολογιστή. Εάν δεν έχετε σκοπό να κάνετε περίεργα edit στις φωτογραφίες και σας αρκεί ένα resize / crop για να προσαρμόζονται οι φωτογραφίες στο site σας θα σας είναι αρκετή μια οικονομική επιλογή και ίσως ένα οικονομικό laptop μέχρι 1000€ να είναι μέσα στις επιλογές σας. Εάν έχετε σκοπό να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σε κάποιο πρόγραμμα εικόνας θα είναι καλά να δείτε κάτι πιο δυνατό. Τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας είναι αρκετά “βαριά” και έχουν απαιτήσεις σε μνήμη και επεξεργαστή. Ένας αδύναμος υπολογιστής θα σας ταλαιπωρήσει πολύ.

Οθόνη. Ξεχωριστό κομμάτι στην αγορά του υπολογιστή σας είναι η οθόνη. Εδώ ξεχνάμε τις gaming οθόνες με τον χαμηλό ρυθμό απόκρισης, τα μεγάλα contrast και την υψηλή φωτεινότητα. Εδώ θα χρειαστείτε μια οθόνη με κάλυψη 100% sRGB και συνέπεια χρωμάτων Δέλτα E<3. Θα πρέπει να είστε σίγουροι για το τι βλέπουν οι χρήστες και όχι πως φαίνεται σε εσάς. Οι οθόνες αυτών των προδιαγραφών ξεκινάνε από 450€.

Backup. Τις πολύτιμες φωτογραφίες σας θα πρέπει να τις αρχειοθετείτε ξεχωριστά. Και τα πλήρη αρχεία σας και τα τροποποιημένα για το e-shop σας. Μπορείτε να καταφύγετε σε μια επιλογή σκληρού δίσκου γι’ αυτή τη χρήση ή ακόμα καλύτερα σε κάποια υπηρεσία cloud ώστε να έχετε πρόσβαση ανά πάσα στιγμή.

Οι οθόνες που δεν έχουν πλήρη κάλυψη sRGB δεν θα μπορούν να αποδώσουν σωστά τις άκρες του γραφήματος. Οι περιοχές των προϊόντων με πράσινο, κόκκινο ή μπλε (τα βασικά χρώματα) δεν θα αποδίδονται σωστά.

πως κάνω φωτογράφιση για e-shop

τι προγράμματα χρησιμοποιώ;

Ανάλογα με τις απαιτήσεις σας κυκλοφορούν πολλά προγράμματα επεξεργασίας εικόνας. Μερικά είναι δωρεάν διαθέσιμα, όπως η εφαρμογή photos των win11 που παρέχει τα εντελώς βασικά ή η πιο εξελιγμένη εφαρμογή GIMP για πιο έμπειρους χρήστες
Επί πληρωμή θα βρείτε πολλά περισσότερα όπως η λύση της adobe, της skylum ή της affinity που μπορείτε να καταλήξετε

να τις “πειράξω” λίγο;

Τι φίλτρα να βάλω;

Απαγορεύονται! όσο και να προκαλούν θαυμασμό (σε κάποιους) τα διάφορα φίλτρα, απαγορεύονται μιας και ο πελάτης αυτό που θα δει, αυτό θέλει να παραλάβει. Στο instagram από την άλλη, μπορείτε να πειραματιστείτε.

Σύστημα Διαχείρισης Χρώματος

Εν τέλει οι φωτογραφίες που θα βγάλετε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Είναι ακριβώς ή είναι περίπου αυτό που έχετε να πουλήσετε; Τα λευκά είναι σίγουρα λευκά; Μήπως κιτρινίζουν λιγάκι, μήπως είναι λίγο μπλε; Τα χρώματα σας φαίνονται ή όντως είναι σωστά;

Εδώ την απάντηση μπορεί να την δώσει το color management system. Είναι ένα σύστημα που δυστυχώς αρκετοί φωτογράφοι με επαγγελματικό ΑΦΜ δεν γνωρίζουν. Για τα studio όμως που ασχολούνται με την φωτογράφιση προϊόντων είναι μονόδρομος. Δεν εννοείται να φωτογραφίζετε προϊόντα χωρίς ακρίβεια. Θα πρέπει η γραφιστική δουλειά τις ετικέτας να είναι ακριβής και όχι περίπου, άλλωστε θίγει το brand το δικό σας. Θα πρέπει το χρώμα του προϊόντος να είναι ακριβώς και όχι περίπου. Φέρτε στο μυαλό σας ένα μπουκάλι κρασί που τόσο κόπο έκανε ο παραγωγός για να του δώσει το ξεχωριστό του βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα να φαίνεται κάπως πράσινο. Σκεφτείτε τον πελάτη που θα αγόραζε και θα επέστρεφε δίκαια ένα θαλασσί πουκάμισο που τελικά ήταν πιο πράσινο από αυτό της εικόνας.

Αφού δεν το γνωρίζουν οι περισσότεροι πρέπει να το γνωρίζω εγώ;

Ναι και εξαρτάται από το πόσο σοβαρά βλέπετε τη δουλειά σας, το ηλεκτρονικό σας κατάστημα και τους πελάτες σας.

Που εφαρμόζεται το color management?

Η διαχείριση χρώματος εφαρμόζεται σε δύο στάδια. Το στάδιο της λήψης της φωτογραφίας είναι το αρχικό. Το επόμενο στάδιο είναι το στάδιο της επεξεργασίας και όταν γίνεται export για την χρήση στο site σας.

θα είναι πιστά τα χρώματα;

ποιο σύστημα να επιλέξω;

Υπάρχουν αξιόπιστα συστήματα των datacolor και x-rite που έχουμε δοκιμασμένα και είναι πραγματικά ακριβή. Θα είστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα (ανάλογα και με την φωτογραφική μηχανή) θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα σε μεγάλα ποσοστά.

Πως κάνω φωτογράφιση για ηλεκτρονικό κατάστημα;

εμπειρία και αντίληψη

εμπειρία και αντίληψη

Την εμπειρία δεν θα την αγοράσεις, θα την αποκτήσεις. Από την πρώτη φωτογραφία που θα πεις “Α! τι ωραία φωτογραφία” μέχρι την φωτογραφία που πρέπει θα περάσουν πολλά στάδια. Η εμπειρία δεν είναι θέμα εξοπλισμού, είναι όμως πιο πολύτιμη. Αντίστοιχα πολύτιμη είναι η αντίληψη. Να καταλαβαίνεις βλέποντας μια επιφάνεια πως πρέπει να φωτιστεί. Πως θα αποφύγεις ανεπιθύμητες αντανακλάσεις. Πως θα αναδείξεις τη σιλουέτα του προϊόντος, το κάδρο που θα τοποθετηθεί. Αντίληψη είναι να μπορείς να κρίνεις εάν η φωτογραφία σου εν τέλει είναι κατάλληλη για το e-shop.

Σας ήταν χρήσιμο αυτό το άρθρο;

error: Alert: Content is protected !!